Att spela om pengar på rätt sätt

Det finns olika sätt att spela på, både vad gäller på nätet och i verkliga livet med papper och penna. Men ibland går spelandet en annan väg, som blir till något annat, nämligen matchfixning. Något som är verkligt olikt från poker eller casino. 

 

Dels går det utmärkt att via samlingssidor som http://www.pokerspelaren.se/ hitta spel som man vill prova och tycker är roliga. Det finns även en hel del vadslagningsspel att ta del av på de flesta kiosker och mindre spelbutiker. Det som däremot inte är sportsligt alls är att fixa matcher och sedan vinna pengar på utgången, något som blir vanligare och vanligare i Sverige.

 

Sedan hösten 2012 har ett 40-tal fotbollsmatcher i Sverige polisanmälts, där de flesta varit i lägre divisionerAftonbladet

 

Möte om matchfixning

lotteriinspektionens hemsida går det att läsa om hur ett stort möte om matchfixning skedde i Stockholm i våras. Där diskuterades bland annat om vad som kan göras för att minska kriminalitet när det kommer till spel och idrott. Under mötet fokuserades det på läget i Sverige, om de risker som finns och vilket ansvar vilka aktörer har för att jobba vidare med frågorna. Det var på initiativ av EU som mötet hölls och med syftet att öka kunskap och informationsutbyte mellan länder och aktörer. Allt från svenska myndigheter till spelaktörer deltog, inte minst lotteriinspektionen själva.

 

I Göteborgs-Posten går det att läsa mer om just matchfixning och hur detta fungerar. Enligt en expert som uttalar sig i tidningen är det löst sammansatta nätverk av personer som använder brottslighet som sitt huvudsakliga verktyg och som inte drar sig för att använda sig av så kallat ”våldskapital”. Det är flera matcher i både superettan och lägre divisioner i Sverige som varit uppe för granskning.