En annorlunda spelskandal

De flesta som utvecklar ett spelberoende blir beroende av spel på nätcasinon, eller av att spela dataspel. Men den senaste tiden har ett annat problem dykt upp: unga som utvecklar ett problematiskt spelande på andras spelande av dataspel. Låter det krångligt? Det är det också.

Många anser att e-sport, alltså data- och tv-spel, är att betrakta som en sport bland andra. Oavsett hur man ställer sig i den frågan kan man konstatera att det redan finns ett stort antal människor i världen, framför allt ungdomar, som följer e-sportare på samma sätt som många följer idrottsmän och –kvinnor. Det förekommer även vadslagning på e-sport, på samma sätt som på många andra sporter.

Ett av de populäraste spelen när det kommer till e-sport är Counter-Strike, ett skjutarspel i förstapersonperspektiv där lag av spelare ikläder sig roller som terrorister och anti-terroriststyrkor. Det första spelet i Counter Strike-serien kom 1999, alltså innan många av de som spelar idag ens var födda. För fem år sedan hade spelen i serien sålts i mer än 25 miljoner exemplar.

En egenhet som Counter-Strike har är möjligheten att modifiera utseendet på de vapen som används i spelet, genom att använda s.k. skins. Ett skin förändrar utseendet på ett vapen, och kan ofta köpas för pengar, men det händer också att de delas ut gratis av olika anledningar.

Spel på spelet

En sorts spel på spelet har vuxit fram, där ungdomar satsar skins på vilket lag de tror kommer att vinna en specifik match. Förluster är lika vanliga här som i andra former av vadslagningen, men det som gör det extra allvarligt är att de som spelar är unga, ofta under 18 år, och att de kan använda sina föräldrars kreditkortsuppgifter. Kreditkorten används för att betala köpet av spelet, men uppgifterna sparas och kan användas för köp av skins, utan innehavarens vetskap. Att det är mycket som står på spel blir tydligt: flera professionella spelare har blivit hotade efter att ha förlorat matcher, och filmer om vadslagningen är ibland populärare än matcherna i spelet på Youtube.

Svenska Yle skrev en utförlig artikel om vadslagningen redan 2015. Den artikeln finns att läsa här.