Spelande datorer har lärt sig poker

Det har blivit lite av en snackis på sistone, detta att spelande datorer nu besegrar människor i poker. Det har aldrig ens varit nära tidigare men nu har det alltså skett. Något som enligt många ger bevis på att poker är ett kunskapsspel.

 

I en stor nyhet i både Sveriges Radio och Los Angeles Times går det att läsa om hur datorer nu kan utmana och klå människor i vid pokerbordet. Detta har sedan tidigare varit möjligt med spelet checkers, schack, Jeopardy, Atari-spel och backgammon men aldrig tidigare med just poker. Poker är nämligen mycket mer komplext än tidigare spel som datorer har ”löst” med artificiell intelligens.

 

Med poker har spelarna inte exakt lika information om spelförutsättningarna utan håller sina kort hemliga och turas om att både bluffa och lura sina motspelare för att betta på vem som faktiskt har den bättre handen. Detta har alltid varit svårt för datorer att lista ut, eftersom det finns så många osäkerheter i spelet. Inte minst med poker online. Pokersituationer är inte enkla, de handlar i stort sett om att fråga sig ”vad tror jag om min motståndares hand?”. Spelet är så komplext att ett endaste spel involverar tio upphöjt till 160 olika beslutspunkter, mer unika scenarier än vad det finns atomer i universum. För människor som spelar handlar det om att studera motståndaren för att få ledtrådar om vad för kort de har i handen, något som givetvis är klurigare för en dator.

 

Datorerna som nu har utvecklats för att klå människor i poker har:

 

  • En slags artificiell intuition
  • Inför varje spelomgång beräknar programmet vilka scenarier som är mest troliga
  • Och vilka kort som antagligen är bäst att behålla just då

 

Poker och de vanligaste spelformerna

 

Lotteriinspektionen går det att läsa mer om just poker samt dess tillstånd och spelformer. I Sverige anordnas nätpoker främst av Svenska Spel och det är regeringen som beviljar tillstånd för att detta får ske. För att få spela poker på internet måste personen i fråga vara 18 år eller äldre samt ha ett spelkort från just Svenska Spel. Den vanligaste spelformen är Texas Hold’em men det finnas massor med fler varianter att prova på.